Contrabas

Contrabas

 

 

Korte beschrijving van het instrument

De contrabas is het grootste en laagst klinkende strijkinstrument uit het orkest, ongeveer even groot als de muzikant die het bespeelt. Net zoals de andere strijkinstrumenten heeft de contrabas meestal vier snaren, een kop versierd met een krul en f-vormige klankgaten. Sommigen verwarren de contrabas met de iets kleinere cello; het meest opvallende verschil tussen deze twee instrumenten zijn de stemschroeven: ebbenhouten pennen bij de cello, grote metalen mechanieken bij de contrabas. 

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

Contrabas wordt ofwel rechtstaand gespeeld, ofwel zittend op een aangepaste stoel. De strijkstok wordt veel gebruikt, dit kan op twee verschillende manieren: Frans (“bovenhands” zoals de cello of de viool) of Duits (“onderhands”). Anders dan de andere strijkinstrumenten die in kwinten gestemd staan wordt de contrabas in kwarten gestemd, net zoals de gitaar. Vingerzettingen op contrabas zijn dus redelijk gelijkaardig aan de vingerzettingen op gitaar en vooral basgitaar. In bijvoorbeeld jazz wordt de contrabas door de meeste bassisten bijna uitsluitend zonder strijkstok (pizzicato) bespeeld.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Een man krijgt zijn eerste les contrabas en leert de do spelen. Een week later krijgt hij les twee en leert naast de do ook de sol spelen. Nog een week later zit de leraar contrabas te wachten op zijn leerling, die niet opdaagt voor zijn derde les. Hij belt zijn leerling om te vragen waar hij zit. “Sorry”, zegt de man, “ik kan vandaag niet, ik kreeg deze week werk in een orkest aangeboden, ik ben met hen aan het repeteren!” 

Dit oude (uiteraard overdreven) muzikanten-mopje maakt duidelijk dat je met weinig kennis van het instrument al heel snel met andere muzikanten kan samenspelen. Zo bekeken kan het dus een makkelijk instrument zijn. Maar naast begeleidingspartijen bestaat er ook heel wat muziek voor solo contrabas en daarin kan je oneindig ver gaan. Zo bekeken is contrabas dan weer even moeilijk als gelijk welk ander instrument.

Hoeveel kost het?

Een degelijk studie-instrument kan je kopen vanaf 1500 à 2000 euro. Goed om weten is dat een goede contrabas (en in het algemeen elk goed strijkinstrument) mits het juiste onderhoud zijn waarde behoudt.

 

Kan ik het huren?

De academie voorziet huurinstrumenten op kindermaat (vanaf 8 jaar). Het huurinstrument kan meegroeien met de leerling, tot de leerling (vanaf 15 – 16 jaar) groot genoeg is om een instrument aan te kopen dat past bij zijn volwassen gestalte. Ook voor volwassenen is er de mogelijkheid om tijdelijk een instrument te huren. 

 

Hoe kan ik het meenemen?

Sommige mensen geloven het niet, maar je krijgt een contrabas redelijk makkelijk in ongeveer elke personenwagen. Ook met het openbaar vervoer kun je er mee reizen zonder extra tickets nodig te hebben. Wie de contrabas ver te voet meeneemt zorgt best voor een degelijke hoes met een goed draagsysteem. Er bestaan ook handige wieltjes om het dragen makkelijker maken.

 

Wat kan ik er later mee doen?

Als contrabassist kan je meespelen in symfonieorkesten, strijkorkesten, harmonieorkesten, big bands, jazz-combo's, rockgroepen, tango-orkesten, barokorkesten, volksmuziekensembles, noem maar op. Een contrabassist die niet weet wat doen met zijn instrument is een grote zeldzaamheid.

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Zowel in klassieke muziek als in jazz, folk en nog vele andere muziekgenres is de contrabas een veel gebruikt instrument. Je kan er dus in heel veel verschillende muziekstijlen mee terecht.

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel