Dans - Opleidingenstructuur

"Met gelijkgestemde zielen begin je aan een artistieke reis.
Ervaringsdeskundigen gidsen je met passie.  Samen bepalen jullie de richting en het tempo."

 

Deze reis duurt gemiddeld 10 schooljaren en kan verlengd worden door het volgen van een specialisatietraject. Je hebt keuze uit een officieel studieaanbod van de Vlaamse Overheid binnen de domeinen Domeinoverschrijdende initiatie, Muziek, Woordkunst-Drama en Dans en hun verschillende studierichtingen. Daarnaast bieden we met de steun van de gemeente Londerzeel voor kinderen vanaf 6 tot 7 jaar initiatiecursussen instrument aan en voor kinderen vanaf 8 tot 11 jaar een opleiding musical mits het voldoen aan enkele voorwaarden.  Alle domeinen worden gelijkwaardig benaderd, want De Academie staat voor kwalitatief kunstonderwijs.

Wanneer je lang genoeg op pad gaat met onze ervaringsdeskundigen, zal je geregeld uitgenodigd worden om eens van de geijkte paden te gaan...

Gaandeweg ontdek je andere stijlen en durf je los te komen van het blad. Wil je je nadien verdiepen in het improviseren en creëren dan kan je daarvoor terecht in de creërende studierichtingen vanaf de vierde graad.

 

 I. 1ste graad (vanaf 6 jaar)

Vanaf 6 jaar kunnen jongens en meisjes terecht in de lessen Dansinitiatie, één uur per week in de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.  

In de eerste graad maakt de leerling kennis met het dansplezier, creativiteit, improvisatie en de ontwikkeling van de fantasie. Nieuwsgierigheid en belangstelling voor de dans wordt geprikkeld. Op een speelse wijze is er aandacht voor danstechnische oefeningen.  Het kind krijgt nog voldoende vrijheid in beweging en leert ontdekken wat samen dansen betekent. Hij/zij leert zich te tonen en te genieten van dans en beweging. Er wordt een goede basis voor verder dansonderwijs gelegd.

 

I.1-2 Dansinitiatie

→ 2 JAAR - 1U/WEEK

 

 II. 2de graad (vanaf 8 jaar)

In de tweede graad maakt de leerling kennis met de basistechnieken van de klassieke dans en krijgt de leerling initiatie in de hedendaagse dans en de jazzdans. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan de juiste houding, correct uitgevoerde bewegingen, ademhaling en afwerking. Kracht, lenigheid en uithouding spelen een belangrijke rol. Plezier en zelf creëren blijft aan bod komen. Nieuwsgierigheid en belangstelling wordt verder gestimuleerd. De leerlingen leren een juiste studiemethode en leren kritisch werken, kijken en luisteren. Op toonmomenten leren ze geleidelijk aan een aantal podiumvaardigheden. 

 

II.1-2 Danslab (2u - waarvan 1u klassieke dans en 1u initiatie hedendaagse/jazzdans)

II.3-4 Danslab (2,5u - waarvan 1,5u klassieke/hedendaagse dans en 1u basis jazzdans)

4 JAAR - 2 OF 2,5 U/WEEK

 

 II. 2de graad tieners en volwassenen

 In de tweede graad wordt er bij de tieners/volwassenen direct een keuze gemaakt tussen de dansstijlen hedendaags of jazz. De stijl wordt uitgewerkt en er wordt ook aandacht besteed aan de basistechnieken van de klassieke dans.

 

II.1-2-3-4 Danslab (2u) (keuze uit dansstijl Hedendaagse dans of Jazzdans)

4 JAAR - 2U/WEEK

 

III. 3de graad jongeren*

 In de derde graad bouwt de leerling verder op de basis die in de tweede graad werd gelegd. De stijl hedendaagse dans wordt belangrijker alsook jazzdans wordt verder uitgewerkt. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan de juiste houding, correct uitgevoerde bewegingen, ademhaling en afwerking. Kracht, lenigheid en uithouding wordt opgedreven. Beleving en eigen creativiteit wordt aangewakkerd. Culturele kennis en nieuwsgierigheid wordt opgebouwd. De leerlingen leren een eigen studiemethode uitwerken, leren kritisch kijken naar eigen werk en naar het werk van anderen. Op toonmomenten worden ze verder vertrouwd gemaakt met de afspraken over het podiumgebeuren.

 

OPTIE hedendaagse dans III.123 Danslab hedendaagse dans (waarvan 1,5u hedendaagse dans met behoud van de klassieke basis en 1u jazzdans met behoud van de klassieke basis)

Leerlingen kunnen optioneel 1u klassieke dans/pointes extra volgen.
3 JAAR - 2,5U/WEEK
 
*Na verwerven basiscompetenties 2de graad

 

III. 3de graad tieners en volwassenen*

 In de derde graad bouwt de leerling verder op de basis die in de tweede graad werd gelegd. De stijl hedendaags wordt belangrijker alsook jazzdans wordt verder uitgewerkt. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan de juiste houding, correct uitgevoerde bewegingen, ademhaling en afwerking. Kracht, lenigheid en uithouding wordt opgedreven. Beleving en eigen creativiteit wordt aangewakkerd. Culturele kennis en nieuwsgierigheid wordt opgebouwd. De leerlingen leren een eigen studiemethode uitwerken, leren kritisch kijken naar eigen werk en naar het werk van anderen. Op toonmomenten worden ze verder vertrouwd gemaakt met de afspraken over het podiumgebeuren.

 

OPTIE hedendaagse dans: III.1-2-3 Danslab hedendaagse dans (2u hedendaagse dans met klassieke basis) + Project dans (1u work-out, werken aan kracht, lenigheid, balans en lichaamshouding)

 

OPTIE jazzdans: III.1-2-3 Danslab jazzdans (2u jazzdans met klassieke basis) + Project dans (1u work-out, werken aan kracht, lenigheid, balans en lichaamshouding)

3 JAAR - 3/U PER WEEK

 

*Na verwerven basiscompetenties 2de graad

 

 IV. 4de graad jongeren*

STUDIERICHTING VERTOLKEND DANSER

In de vierde graad wordt de techniek van zowel klassiek, hedendaags als jazz verder uitgediept en verfijnd. Het tempo en kwantiteit van de bewegingen wordt hier opgedreven zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Meer nadruk wordt gelegd op het beleven van de dans en een eigen creativiteit te geven.  Er wordt meer aandacht besteed aan verschillende stijlen binnen het genre. Het groepsgebeuren speelt een grotere rol, samen bewegen als één team. Tijdens voorstellingen wordt er van de leerlingen een verantwoordelijkheid verwacht, en gevraagd een voorbeeld te zijn voor de andere dansers. 

 

Vertolkend danser OPTIE hedendaagse dans: IV.1-2-3 Danslab hedendaagse dans (3u waarvan 1,5u hedendaagse dans in zijn verschillende vormen en stijlen, de klassieke basis blijft behouden en 1,5u jazzdans in zijn verschillende vormen en stijlen, de klassieke basis blijft behouden). 

Leerlingen kunnen optioneel 1,5u klassieke dans/pointes extra volgen.
→ 3 JAAR – 3U/WEEK

 

Vertolkend danser OPTIE klassieke dans: IV.1-2-3 Danslab klassieke dans (3u waarvan 1,5u klassieke dans en 1,5u jazzdans in zijn verschillende vormen en stijlen, de klassieke basis blijft behouden). 

Leerlingen kunnen optioneel 1,5u pointes extra volgen.
→ 3 JAAR – 3U/WEEK

 

*Na verwerven basiscompetenties 3de graad
 

STUDIERICHTING CREEREND DANSER*

In deze studierichting word je intensief begeleid in creatieve maakprocessen en krijg je allerlei tools aangereikt om voluit te experimenteren met dans en beweging. Jouw product krijgt uiteraard ook een plekje op het podium. Als creërend danser blijf je als tweede les ook wekelijks je dansvaardigheden oefenen met je leeftijdsgenoten van de richting vertolkend danser.

 

Creërend danser OPTIE hedendaagse dans: IV.1-2-3 Danslab hedendaagse dans (3u waarvan 1,5u techniek en 1,5u creërend).

→ 3 JAAR – 3U/WEEK

 

*Na het voltooien van de 4de graad vertolkend
 

IV. 4de graad tieners en volwassenen*

In de vierde graad wordt de techniek van zowel hedendaags als jazz verder uitgediept en verfijnd. De klassieke basis blijft bestaan. Ook tempo en kwantiteit van de bewegingen wordt hier opgedreven zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Meer nadruk wordt gelegd op het beleven van de dans en een eigen creativiteit te geven. Er wordt meer aandacht besteed aan verschillende stijlen binnen het genre. Het groepsgebeuren speelt een grotere rol, samen bewegen als één team. Tijdens voorstellingen wordt er van de leerlingen een verantwoordelijkheid verwacht, en gevraagd een voorbeeld te zijn voor de andere dansers. 

 

OPTIE hedendaagse dans: IV.1-2-3 Danslab hedendaagse dans (2u hedendaagse dans met klassieke basis) + Project dans (1u work-out, werken aan kracht, lenigheid, balans en lichaamshouding)

→ 3 JAAR – 3U/WEEK

 

OPTIE jazzdans: IV.1-2-3 Danslab jazzdans (2u jazzdans met klassieke basis) + Project dans (1u work-out, werken aan kracht, lenigheid, balans en lichaamshouding)

→ 3 JAAR – 3U/WEEK
 
*Na verwerven basiscompetenties 3de graad

SP. kortlopende studierichtingen - specialisatie*

SPECIALISATIE dans: SP.1-2 Alle opties en vakken van de 4e graad (2u)

Leerlingen kunnen zich verder verdiepen in alle vakken en opties die in de 4de graad van het domein Dans worden ingericht. 

→ 2 JAAR
 
*Enkel na slagen op de selectieactiviteit, contacteer de directie voor meer info