Groot koper

Trombone – tuba

 

Korte beschrijving van het instrument

De trombone en tuba worden ook wel de grote koperblaasinstrumenten genoemd. Ze spelen de laagste tonen,  in tegenstelling tot de "kleine" kopers die het hoogst klinken. De tuba speelt met ventielen die verbonden zijn met de buizen. De trombone verandert van toonhoogte door te schuiven.

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

We zetten het mondstuk tegen onze lippen die we een beetje gespannen houden en blazen in het instrument. Wanneer je de adem goed controleert, de lippen en tong goed gebruikt, krijg je een mooie klank uit het instrument, van laag tot hoog en van luid tot zacht.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Als je een goede mondstand hebt en regelmatig oefent, kan je op een trombone of tuba al vlug leuke melodietjes spelen. Er zijn geen snaren, toetsen, rieten of vellen: we "zijn" het instrument zelf en dat maakt het bijzonder leuk!

 

 

Hoeveel kost het?

Een trombone of tuba om te starten kost nieuw tussen 800 en 1200 euro. Wie goed uitkijkt vindt ook goede tweedehands instrumenten.

 

Kan ik het huren?

De meeste fanfares, harmonieën of brass bands stellen gratis een instrument ter beschikking, als je erbij aangesloten bent. De leraar heeft zelf ook een aantal instrumenten ter beschikking.

Hoe kan ik het meenemen?

De instrumenten zitten meestal in een stevige kist met handvat. Er bestaan ook heel handige draagzakken met riemen om op je rug te dragen of als een handtas.

 

Wat kan ik er later mee doen?

Alles!! Je kan met vrienden een duo, trio, kwartet, kwintet vormen, in een fanfare, harmonie of brassband gaan spelen, in een symfonisch orkest of een big band, je kan jazz spelen of met vrienden in een popgroep en er bestaan mooie solostukken met pianobegeleiding of met orgel in een kerk.  

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Alles!!

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats te Londerzeel, maar ook in ‘de pastorie’ te Malderen.

 

Varia

Overzicht van de koperen blaasinstrumenten. Van links naar rechts:

cornet, bugel, trompet, hoorn, bariton, tuba, bastuba, trombone.