Hoorn

 

 

 

 

Hoorn

 

 

Korte beschrijving van het instrument

De hoorn is een koperblaasinstrument dat al een lange geschiedenis heeft. Zoals de jachthoorn is het een rond opgedraaide lange buis, met vooraan een mondstuk en op het einde een klankbeker. De 3 (of 4) ventielen helpen je om de juiste noten te laten klinken.

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

De viool heeft een strijkstok en de saxofoon een rietje, maar bij alle koperblazers wordt de trilling met de lippen gemaakt. Wanneer je een lange 'ppppp' van tussen je lippen perst, komt er vast al een mooie noot uit.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Op een hoorn kan je zowel zeer hoog als zeer laag spelen, daarom moeten we met onze lippen voldoende fitnessen. *Kwak*: zo noemen we een noot die er niet goed uit komt en dat gebeurt wel eens… :-) Maar  wanneer je regelmatig oefent thuis, kan iedereen hoorn leren spelen.

 

Hoeveel kost het?

Een kinderhoorn kan je reeds vinden voor €400. Wil je je eigen instrument kopen, dan moet je eerst je budget vastleggen, want je vindt hoorns in heel wat verschillende prijsklassen. 

 

Kan ik het huren?

Ja, in de academie kan je een kinderhoorn huren.  

Hoe kan ik het meenemen?

Stevig vastgebonden op het rek van je fiets of in een handige koffer op je rug. Je neemt een hoorn overal mee. Soms is de klankbeker zelfs afschroefbaar en dus extra compact op te bergen.

 

Wat kan ik er later mee doen?

Harmonie-orkesten en fanfares kunnen altijd fijne hoornisten gebruiken. Daarnaast is het leuk om in een klein groepje wat muziek te maken. Er zijn ook veel mooie stukken geschreven voor hoorn en piano. Symfonische orkesten zijn meestal naarstig op zoek naar hoornisten. Zulke orkesten vind je vooral in de steden.

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Hoorn wordt het meest gebruikt in de klassieke muziek, van solo tot groot orkest, maar je kan er ook verschillende andere genres mee verkennen. In filmmuziek zijn ze haast altijd van de partij!

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

 

Varia

Hoornisten zijn vaak de meest sympathieke mensen van het orkest!