Jan Bontinck

Vakken:

Curriculum Vitae:


foto van Jan Bontinck, leerkracht cello aan de academie LonderzeelJan Bontinck kreeg zijn eerste cellolessen aan de stedelijke academie te Deinze van Jean Nauds (cellist aan de Gentse Opera). Na enkele jaren mocht hij al op vroege leeftijd kamermuziek volgen bij Pol Malfait (lid van Belgisch Kamerorkest o.l.v. George Maes). Jaren was hij verbonden aan het toenmalige jeugdorkest van West-Vlaanderen.
Dankzij deze vroege kennismaking met het grote muziekrepertoire werd de basis gelegd voor een verdere studie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Reeds vanaf de humaniora werd een beroep gedaan om alle koorconcerten, waarin het barokrepertoire aan bod kwam, de basso continuo door hem te laten begeleiden op de cello. Tijdens zijn hogere studies te Leuven kreeg hij ook de kans om, naast zijn cellostudies bij Hans Mannes, deel uit te maken van het ensemble Hedendaagse Muziek o.l.v. Robert Groslot.

Hij behaalde een derde prijs op een concours te Bergamo (Italië) waar hij cursus volgde bij Csaba Oncsaî. Hij volgde ook nog een masterclass in Istrië bij Daniel Shaffran (Rusland).

Na het behalen van zijn diploma's van laureaat cello en kamermuziek te Leuven werkte hij als freelance cellist aan de meeste Belgische orkesten: N.O.B, BRT-orkest, Filharmonie van Vlaanderen, West-Vlaams Orkest, Muntschouwburg. Ook de kleinere ensembles: I Fiaminghi, Belgisch Kamerorkest, Helios ensemble, OrchestrAtipica e.a.

Later is hij zich gaan toeleggen op de barokcello. Om deze nieuwe benadering te perfectioneren ging hij lessen volgen bij Anner Bijlsma, Wieland Kuyken, Idemie Suzuki.

In 1989 werd hij vast lid bij de oprichting van het barokorkest Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht. Het is met dit ensemble dat hij naast de vele gerenommeerde CD-opnames al talrijke succesvolle concerten gespeeld heeft op de nationale en internationale podia.

Hij werd door Rio Terakado uitgenodigd om als aanvoerder van de bassectie mee te werken aan een Mozart Festival in Tokyo.

Als leraar cello en kamermuziek is hij momenteel verbonden aan de academies van Sint-Niklaas en Londerzeel.