Deel deze pagina

Joost D'hont

Vakken:

Curriculum Vitae:

foto van Joost D'hont, leerkracht orgel aan de academie Londerzeel

Geboren uit muzikale ouders studeerde hij o.a. piano bij zijn moeder aan de Stedelijke Muziekacademie te Izegem en orgel in de klas van Hilmer Verdin.
Tussen 1975 en 1978 bekwaamde hij zich verder in orgel bij Chris Dubois en dit aan het Lemmensinstituut te Leuven (muziekhumaniora).

Vanaf 1978 volgde hij aan het Brusselse Conservatorium orgel bij Herman Verschraegen en behaalt er in 1982 onder meer een eerste prijs orgel.
Datzelfde jaar wordt hij laureaat van de Artistieke Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens (Brussel).

Hij volgde interpretatiecursussen oude muziek bij Jan Boogaarts, Johan Huys en Kamiel D'Hooghe.

In 1988 nam hij onder leiding van Chr. Dubois en K. D'Hooghe deel aan de internationale zomercursus De orgelkunst van Flor Peeters (Mechelen).

J. D'hont volgde bij Harald Vogel (Brussel 1980) cursus in de Noord-Duitse Klaviermuziek en klavecimbel bij R.Schroyens (Brussel).

Na organist te zijn geweest aan de Dekanale kerk te Oostende en de Sint-Martinuskerk te Ardooie is hij sinds 1987 organist-titularis aan de Dekanale kerk te Sint-Niklaas. 

Tussen 1986 en 1994 gaf Joost D'hont orgel aan de Stedelijke Muziekacademie van Izegem. 
Tussen 1982 en 2008 was hij als leraar orgel, samenspel, begeleidingspraktijk en pedagogisch coördinator verbonden aan de academie van Antwerpen. 
Momenteel werkt hij als leraar orgel, samenspel, begeleidingspraktijk en pedagogisch coördinator aan de academies van Londerzeel (1987) en Boom (2008).

Tevens is hij medeorganisator van de Nicolaasconcerten te Sint-Niklaas en dirigent van het 4-stemmig gemengd koor Consonant.

Samen met Mario Maes (hoornist bij de muntschouwburg te Brussel) vormt Joost D'hont sinds enkele jaren een duo. Ze wensen met hun programmakeuze zowel hoorn als orgel dichter bij het publiek te brengen.

In opdracht van de dienst cultuur te Sint-Niklaas en samen met de andere collega's stadsorganisten, Franky Wagemans en Christophe Bursens, worden op het monumentale nieuwe orgel van de Nicolaaskerk elke donderdagvoormiddag (vanaf 10.00u) orgelbespelingen gehouden. Deze bespelingen zijn gratis toegankelijk. 

Joost gaf en geeft concerten in binnen- en buitenland.

Joost D’hont speelt Buxtehude op het monumentale Draps-Flentrop-orgel van de Nicolaaskerk te Sint-Niklaas

 Klik hier voor een overzicht & foto's van de orgels.