Klarinet

Klarinet

Korte beschrijving van het instrument

De klarinet is een houten blaasinstrument, met een rietje. Dit instrument kan heel laag maar ook heel hoog, en heeft hierdoor het grootste bereik van alle houtblaasinstrumenten. Er bestaan een 10-tal soorten klarinetten.

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

Doordat het een blaasinstrument is moet er op geblazen worden. Wanneer men lucht door het mondstuk (met een rietje erop) blaast, gaat dat rietje trillen en zo ontstaat de klank.

Is het moeilijk om te bespelen?

Elk instrument heeft zo zijn moeilijkheden, maar wanneer je goed kan blazen en weet hoe je precies moet blazen zal dit zeker lukken.

Hoeveel kost het?

Wanneer je een degelijk houten studie-instrument wil kopen, kom je er van af met een € 900.

Kan ik het huren?

Je kan dit instrument in de academie huren.

Hoe kan ik het meenemen?

De koffer waarin de klarinet opgeborgen zit is klein en kan heel gemakkelijk samen met de partituren in een gewone rugzak.

 

Wat kan ik er later mee doen?

Met dit instrument kan je in heel veel groepen spelen: een groot harmonieorkest met andere klarinettisten, een symfonisch orkest, in kleine kamermuziekgroepjes, ...

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Op de klarinet is elk soort muziek mogelijk. Oorspronkelijk werd de klarinet slechts vanaf de periode van Mozart gebruikt, maar nu bestaan er heel veel bewerkingen van Bach en andere grote componisten. De muziek die wij als klarinettist meestal spelen is de moderne 20ste-eeuwse muziek, maar ook jazz, folk, en alle andere soorten muziek zijn mogelijk.

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

Varia

Wanneer je niet zeker bent over hoe de klarinet echt klinkt moet je misschien eens naar            Peter en de Wolf luisteren. In dit muzikale sprookje speelt de klarinet de rol van de kat.

http://jospeulers.nl/muzieklessen/wp-content/uploads/2014/12/klarinetfamilie.jpg

De klarinetten die vandaag deel uitmaken van deze geweldige instrumentenfamilie zijn van links naar rechts: de sopranino in A klein (As), de sopranino in E klein (Es), de sopranino in D, de klarinet in C, de klarinet in Bes, de klarinet in A, de bassetklarinet in A, de bassethoorn in F, de altklarinet in A klein (As), de basklarinet in Bes, de contraltoklarinet in E klein (Es), de contrabasklarinet in Bes.