Klein koper

 

Trompet – cornet – bugel

Korte beschrijving van het instrument

De trompet, de cornet en de bugel worden ook de kleine koperblaasinstrumenten genoemd. Ze klinken het hoogst, terwijl de "grote" kopers laag klinken. De trompet is het meest cilindrisch gebouwd en klinkt doordringend terwijl de bugel zeer zacht en warm klinkt omdat die meer conisch is. De cornetklank is bijna het gemiddelde van de twee: zacht en doordringend.

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

We zetten het mondstuk tegen onze lippen die we een beetje gespannen houden en blazen in het instrument. Wanneer je de adem goed controleert, de lippen en tong goed gebruikt, krijg je een mooie klank uit het instrument, van laag tot hoog en van luid tot zacht.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Als je een goede mondstand hebt en regelmatig oefent, kan je op een trompet, cornet of bugel al snel leuke melodietjes spelen. Er zijn geen snaren, toetsen, rieten of vellen, we "zijn" het instrument zelf, dat maakt het bijzonder leuk!

 

Hoeveel kost het?

Een trompet, cornet of bugel om te starten kost nieuw tussen 600 en 1000 euro. Wie goed uitkijkt, vindt ook goede tweedehands instrumenten.

 

 

Kan ik het huren?

In de academie kan je een trompet, cornet of bugel huren zolang de voorraad strekt. De meeste fanfares, harmonieën of brass bands stellen gratis een instrument ter beschikking, als je erbij aangesloten bent. De leraar heeft zelf ook een aantal instrumenten ter beschikking.

 

Hoe kan ik het meenemen?

De instrumenten zitten meestal in een stevige kist met een handvat. Dat past gemakkelijk op een iets bredere bagagedrager van een fiets. Er bestaan ook heel handige draagzakken met riemen om op je rug te dragen of als een handtas.

 

Wat kan ik er later mee doen?

Alles !! Je kan met vrienden een duo, trio, kwartet, kwintet vormen, in een fanfare, harmonie of brassband gaan spelen, in een symfonisch orkest of een big band, je kan jazz spelen of met vrienden in een popgroep en er bestaan mooie solostukken met pianobegeleiding of met orgel in een kerk.  

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Alles !!

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel, maar ook in ‘de pastorie’ te Malderen.