Deel deze pagina

Pieter Lenaerts

Vakken:

Instrument contrabas

Curriculum Vitae:

foto Pieter Lenaerts

Pieter groeide op nabij Leuven en leerde daar als kind piano spelen aan het stedelijk conservatorium. Als 18-jarige trok hij naar het Lemmensinstituut waar hij compositie studeerde. Terzelfdertijd begon hij ook contrabas te spelen. Dat beviel hem zodanig dat hij na het behalen van zijn meestergraad compositie aansluitend ook een master contrabas afwerkte aan het conservatorium van Gent. Na al die studies volgde hij als contrabassist ook nog aanvullende opleidingen in jazz en hedendaagse muziek.

Sinds het begin van deze eeuw is Pieter beroepshalve freelance contrabassist en leraar contrabas. Op die contrabas is hij van vele markten thuis, zo speelde hij in de eerste 15 jaren van zijn loopbaan als contrabassist mee met een behoorlijke lijst van professionele klassieke orkesten, maar maakte daarnaast ook een resem uitstappen naar jazz, folk, wereldmuziek enzoverder.

De laatste jaren zie je hem als contrabassist op het concertpodium meer en meer in barokorkesten, ensembles voor hedendaagse muziek, vrije improvisatiegroepen en af en toe zelfs helemaal alleen. Aangezien hij naast professioneel contrabassist ook een gediplomeerd componist is, wordt hij door allerhande ensembles bij gelegenheid gevraagd als muziekarrangeur.

De piano is voor Pieter na al die jaren het tweede instrument geworden, dat hij als begeleider van zijn leerlingen contrabas nog steeds regelmatig bespeelt.