Saxofoon

 

Korte beschrijving van het instrument

De saxofoon is zoals de klarinet een enkel-riet blaasinstrument. Hoewel de s-vormige buis met 25 kleppen en 23 knoppen van koper gemaakt is, bespelen we de saxofoon door middel van een houten rietje. Om die reden is de saxofoon een houtblazer, en geen koperblazer. Saxofoons bestaan in allerlei formaten, van sopraan tot bariton. Doorgaans blaas je je eerste noten op een altsaxofoon.

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

De klank ontstaat door in het mondstuk te blazen waardoor het riet gaat trillen. De trillende lucht wordt in de buis omgezet naar klank. Door knoppen in te duwen met onze vingers, gaan kleppen open of dicht, en bereikt men een andere toonhoogte.

Is het moeilijk om te bespelen?

Niet moeilijker dan andere blaasinstrumenten op voorwaarde dat je regelmatig oefent ! 10 vingers en een paar gezonde longen volstaan om saxofoon te leren spelen. Beugels vormen doorgaans geen probleem voor de klank.

Hoeveel kost het?

Een degelijke nieuwe saxofoon kan je kopen vanaf  € 1.000. Tweedehands instrumenten kosten ongeveer € 650. Eén rietje kost ongeveer € 2,5 en blijft een kleine maand speelbaar.

Kan ik het huren?

In de academie kan je een saxofoon huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je € 40 per jaar. Je kan het instrument drie jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen. Buiten de academie kan je via een fanfare/harmonieorkest, of via een muziekwinkel een saxofoon huren.

Hoe kan ik het meenemen?

De saxofoon wordt opgeborgen in een handige draagkoffer. De meeste studiesaxofoons zitten in een koffer die je ook als rugzak kan gebruiken. Is dat niet het geval, dan kan je zo'n koffer kopen in de muziekwinkel.

Wat kan ik er later mee doen?

Tijdens jouw opleiding aan de academie speel je samen met je klasgenoten, en kom je in een ensemble terecht. Daarnaast ben je als saxofonist welkom in een fanfare- of harmonieorkest of in een big band. Je kan ook kleinere groepen vormen, bv. een saxofoonkwartet, jazzcombo, duo met een begeleidend instrument, ...

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

De stijlmogelijkheden van dit instrument met zijn rijke en flexibele klank zijn onbeperkt. Sinds de 20ste eeuw schrijven klassieke componisten voor de saxofoon. Ook oudere klassieke muziek wordt voor saxofoon gearrangeerd en uitgevoerd. In de jazzmuziek, blues, pop en funk is de saxofoon uiteraard onmisbaar. 

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

   

Varia

De saxofoon werd uitgevonden in 1845 door Adolphe Sax, een Belgische instrumentenbouwer uit Dinant. Hij wilde de souplesse van de viool combineren met de klankkleuren van de klarinet, en bovendien moest je even luid kunnen spelen als op een trompet. Zo zie je maar, de saxofoon draagt al het goede in zich. De belangrijkste leden uit de saxofoonfamilie zijn van links naar rechts: de sopraansaxofoon, de altsaxofoon, de tenorsaxofoon en de baritonsaxofoon.