Slagwerk

Slagwerk omvat een grote groep instrumenten waarop geslagen wordt met stokken of met de handen. Bij slagwerk denk je meestal aan een drumstel en een kleine trom, maar heb je ook al gehoord van de marimba, de vibrafoon, de xylofoon en de pauken? Op deze instrumenten kan je niet alleen ritmes maar ook melodieën spelen. Ook instrumenten zoals conga's, bongo's, djembé, maracas, triangel, tamboerijn ,… behoren tot de familie van de slaginstrumenten.

 

Marimba Vibrafoon Klokkenspel
 
Akoestisch drumstel Elektronisch drumstel

 

Pauken Kleine trom   Handpercussie

 

 

 

Hoe worden deze instrumenten bespeeld?

Slaginstrumenten worden bespeeld met stokken of met de handen.

Is het moeilijk om te bespelen?

Elk instrument is moeilijk om echt goed te bespelen en drummen lijkt misschien gemakkelijker dan het is. Het vereist wel wat coördinatie tussen handen en voeten. Een basisritme is echter al vrij snel te leren als je een beetje ritmegevoel hebt.

Kan ik het huren?

 

Xylofoons kunnen gehuurd worden van de academie.

 

Hoeveel kost het?

• De prijs van een drumstel varieert tussen € 600 en € 5000. Er bestaan ook goedkopere drumstellen, maar die zijn minder stevig en klinken ook niet zo goed. Elektronische drumstellen vind je nieuw vanaf € 750 maar ook hier zijn er grote kwaliteitsverschillen.

• Drumstokken (type 5A): € 8 - € 15 per paar.
• Op de xylofoon, marimba en vibrafoon komen de meeste studenten in de school oefenen, sommigen kopen er één. De prijzen van deze melodische slaginstrumenten variëren van € 600 tot € 10000 en meer.
• Mallets (dat zijn de stokken waarmee de melodische slaginstrumenten worden bespeeld): € 20 - € 50 per paar.
• Boeken en partituren worden door de leerling zelf aangekocht.

 

Maakt het niet enorm veel lawaai?

Een akoestisch drumstel maakt inderdaad veel geluid maar als dit een probleem vormt om thuis te oefenen zijn er gelukkig heel wat oplossingen voorhanden. Allereerst zijn er dus elektronische drumstellen. Het voordeel is uiteraard dat je op een elektronisch drumstel in stilte kan oefenen, hoofdtelefoon erin en drummen maar! Als je dan toch anderen wil laten meeluisteren kan je het altijd op een versterker aansluiten.

Ook voor een gewoon akoestisch drumstel zijn er verschillende manieren om het geluidsvolume laag te houden. Zo bestaan er stille cymbalen en drumvellen (gaasvellen) om thuis te oefenen of speciale rubberen dempmatten om op je trommels en cymbalen te leggen. Wanneer het tijd is om op te treden, haal je die er gewoon af en kan je drumstel zo het podium op.

speciale stille cymbalen en drumvellen dempmatten

Hoe kan ik het meenemen?

Alle grote slaginstrumenten kunnen gedemonteerd worden en er bestaan ook heel handige tassen en koffers om ze te vervoeren.

Wat kan ik er later mee doen?

Als percussionist (een ander woord voor slagwerker) kan je op veel plaatsen terecht: in een rockband, fanfare of harmonieorkest, symfonisch orkest, percussieorkest, big band, jazzcombo,

Het groepsmusiceren slagwerk van De Academie Londerzeel treedt op.

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Op het drumstel wordt vanzelfsprekend geen klassieke muziek gespeeld maar eerder pop, rock, funk, Latin en jazz. Op de andere slaginstrumenten kan je deze stijlen ook tegenkomen, maar komt klassieke en hedendaagse muziek ook aan bod.

Sfeerbeeld van onze jaarlijkse drumfuif waarop alle leerlingen meespelen met hun favoriete pop- en rocknummers.

 

Drumclinic door Claudio Arduini (Oscar And The Wolf)

 

 

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel op maandag, dinsdag en woensdag.

 

Ons lokaal (G5 - Percussiepaleis) met een uitgebreid assortiment ritmische en melodische slaginstrumenten.

 

A Sky Full Of Stars van Coldplay op marimba, vibrafoon, klokkenspel, drums en tamboerijn!