Hobo / Blokfluit

Hobo

 

 

 

Korte beschrijving van het instrument

 

De hobo behoort tot de familie van de houtblaasinstrumenten. Hij is gemaakt van donker hout en er staan verzilverde kleppen op. Het specifieke fijne geluid van het instrument wordt vooral door het dubbel riet bepaald.

 

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

Als je enkel op het rietje blaast komt er een fijn geluidje uit. Met het rietje op de hobo wordt de klank mooier en voller. Door met de vingers op de kleppen te bewegen krijg je verschillende toonhoogtes.

Is het moeilijk om te bespelen?

De eerste les is op het rietje leren blazen. Eens je weet hoe je daar geluid uit kan krijgen, is hobo niet moeilijker dan bijvoorbeeld fluit of saxofoon.                        
Je hebt er niet speciaal veel lucht voor nodig, je leert om snelle lucht door het fijne rietje te blazen. Zoals bij elk ander instrument is regelmatig oefenen belangrijk om die vaardigheid te leren.

Hoeveel kost het?

Een hobo is een vrij duur instrument: voor een goed studie-instrument reken je best op € 3000. Er bestaat een vorm van huurkoop, waarin je in een winkel een huurprijs voor het instrument betaalt, als je dat instrument later aankoopt wordt die huurprijs van de koopprijs afgetrokken. Op die manier kan je de kosten wat spreiden. Een goede tweedehands is ook altijd een optie.

Kan ik het huren?

De eerste drie jaren kan je een hobo in de muziekschool huren. Na die tijd heb je meestal een idee of het instrument je ligt en dan kan je overgaan tot het kopen van een instrument.

Hoe kan ik het meenemen?

Een hobo wordt in 3 delen uiteen gehaald en past in een handige doos die je overal mee naartoe kan nemen. Er is ook een apart rietendoosje bij.

Wat kan ik er later mee doen?

Je kan heel mooie melodieën solo op je hobo spelen, maar samen met andere instrumenten spelen is ook heel leuk. Door in een orkest te spelen met andere blazers of met strijkers kom je ook heel goed aan je trekken.

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

In de moderne liedjes wordt hobo vaak gebruikt, alleen weet je dat niet als je het instrument niet kent. Er bestaat muziek voor hobo in elk genre, je kan van barok- tot moderne (film)muziek spelen.

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

INTERESSANTE LINKS OF YOUTUBE-filmpjes

https://youtu.be/VtN3lCGn0aI

Andere hobotypes zijn van links naar rechts: althobo (Engelse hoorn) en hobo d’amore

                                                           Englischhorn.jpg                              Een moderne oboe d'amore

 

 

 

 

 

 

blokfluit

 

 

Korte beschrijving van het instrument

 

De blokfluit behoort tot de familie van de houtblaasinstrumenten. Hij is dus van hout gemaakt en heeft afhankelijk van de gebruikte houtsoort een andere kleur en een andere klank. Er bestaat een ganse familie van blokfluiten: van klein tot groot, van sopranino tot bas.

 

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

Het geluid uit de blokfluit verkrijg je door op het mondstuk te blazen. De verschillende tonen krijg je door met je vingers de gaatjes in het instrument te bedekken.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Blokfluit is een dankbaar instrument, je krijgt er onmiddellijk klank uit. In het begin is het dus niet zo’n moeilijk instrument, maar als je het goed wil leren spelen vraagt het, zoals bij elk ander instrument regelmatige oefening. Kinderen beginnen best op de sopraanblokfluit, de vingergaten liggen op dat instrument niet te ver van elkaar, ideaal voor kleine handen dus.

 

Hoeveel kost het?

Blokfluit is geen duur instrument, afhankelijk van de kwaliteit van het instrument varieert de prijs van een sopraanblokfluit tussen € 25 tot € 300. Je kan best raad aan de leraar vragen vooraleer je een instrument zou kopen.

 

Kan ik het huren?

Aangezien een blokfluit niet duur is in aankoop, wordt het niet verhuurd in de academie.

 

Hoe kan ik het meenemen?

 

Een blokfluit kan je meestal uiteen halen en wordt in een handig zakje of doosje geleverd. Het past in elke boekentas of rugzak.

 

Wat kan ik er later mee doen?

 

Blokfluit is een ideaal instrument om samen te spelen. Omdat er blokfluiten in verschillende groottes en dus verschillende toonhoogtes bestaan, kan je een heel blokfluitorkest vormen! Je kan ook heel mooie melodieën op de blokfluit spelen.

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

 

Er bestaat muziek voor blokfluit in elk genre, je kan van barok- tot moderne (film)muziek spelen.

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

 

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

 

INTERESSANTE LINKS OF YOUTUBE-filmpjes

 

http://www.blokfluitpagina.nl/

 

Andere blokfluittypes zijn van boven naar onder:
basblokfluit, tenorblokfluit, altblokfluit, sopraanblokfluit en de kleine sopranino

 

sopraanblokfluit (tweede van onder)