Cello

Cello

Korte beschrijving van het instrument

De cello is de tenor van de strijkinstrumenten. Zijn warme en aangename klankkleur benaderen dicht de menselijke stem. Daarom is het ook zo aangenaam om naar te luisteren. 

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

De cello wordt al zittend bespeeld. De pin onderaan de cello steunt op de vloer. We gebruiken een strijkstok om over de snaren te strijken. Je kan er natuurlijk ook op tokkelen zoals een gitaar en soms wordt er ook op getrommeld maar dan zeer voorzichtig want het is een gevoelig instrument en breekbaar!

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Zoals alle instrumenten moet je je instrument koesteren en regelmatig bespelen. In het begin beetje bij beetje tot je de smaak te pakken krijgt . Vanaf dan begint de goede verstandhouding met je cello en krijg je er niet genoeg van.

 

Hoeveel kost het?

De prijs voor een mooi studie-instrument volledig uitgerust met strijkstok, hoes, hars, begint rond de € 2000. Uiteraard is dit een standaard instrument. Wens je wat meer kleur (klankkleur) dan kan je iets meer uitgeven. Je hebt keuze uit duizend-en-één modellen. De zoektocht naar een instrument kan zeer boeiend zijn. Een gouden raad is echter ‘laat je  adviseren door iemand die hier iets van weet’, want zoals bij zoveel zaken zijn er altijd een hoop ‘charlatans’ op de markt.

 

Kan ik het huren?

Je kan cello’s huren in de academie, zelfs in verschillende maten. Als kind begin je meestal met 1/4 cello. Dit is een kleine versie van het grote model. Als je dan groeit dan schakel je over naar 1/2 3/4  4/4. Na enkele jaren weet je wel of dit instrument je bevalt. Dan kan je beter zelf een instrument aanschaffen.

 

Hoe kan ik het meenemen?

Het makkelijkst draag je de cello in een hoes op de rug (als een grote rugzak). Hou er dan wel rekening mee dat je een stukje groter bent. Als je door een lage deur moet  zou de cello zijn kop kunnen verliezen!

 

Wat kan ik er later mee doen?

Veel van genieten. Samen spelen met anderen, jezelf begeleiden, meespelen in een orkest, ...

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Alles kan en mag zolang je de cello niet beschadigt. Op ‘YouTube’ kan je eens op speurtocht gaan, ikzelf verschiet zelfs nog van de creativiteit van mijn collega’s.

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

 

Varia

Als je nieuwsgierig bent en eens van dichterbij wil kennismaken, ben je steeds welkom in de klas.

Tot binnenkort misschien! De celloleraar.