Ilse Lamberts

Vakken:

foto van Ilse Lamberts, leraar viool aan de academie LonderzeelAls oud-student en huidig vioolleerkracht van De Academie Londerzeel heb ik er in Londerzeel al een hele carrière op zitten. Ik ben namelijk geboren en getogen in Londerzeel, liep er school en deed er mijn eerste muziekervaringen aan de toenmalige ‘muziekschool'. Onder de deskundige begeleiding van mevrouw Himpe-Lagrou behaalde ik er in 1981 mijn einddiploma viool met grote onderscheiding én een regeringsmedaille. Als tweede instrument volgde ik piano.

Gedurende mijn tijd aan de muziekschool nam ik als leerling viool ook deel aan de samenspelklas. Precies dat samen spelen wakkerde mijn interesse en liefde voor muziek nog verder aan. Ik besloot dan ook verder de weg van de muziek in te slaan en koos op 18-jarige leeftijd voor een conservatoriumopleiding. Ook tijdens mijn hogere studies bleef ik actief lid van het Londerzeelse orkest.

Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel behaalde ik de eerste prijs notenleer, de
eerste prijs viool (in de klas van George Octors) en de eerste prijs kamermuziek met grote onderscheiding (in de klas van Florent Van de Vondel). Zowel voor viool als voor kamermuziek behaalde ik ook mijn pedagogische diploma. De stap naar het lesgeven was gezet.

In 1986 kon ik aan de slag in de muziekacademies van Sint-Agatha-Berchem en Aalst. Een jaar later kreeg ik een vioolklas in de muziekacademie van Londerzeel onder mijn hoede. Tijdens die 20 jaar heb ik heel wat expertise opgebouwd.

Tot 1990 was ik concertmeester van het orkest van de Londerzeelse Muziekacademie. Ondertussen geef ik ook al enkele jaren samenspel en instrumentaal ensemble. Vanaf 2005 leid ik samen met Elisabeth Schollaert het orkest van de Muziekacademie.

Naast mijn activiteiten in dDe Academie Londerzeel speel ik ook viool bij het kamerorkest Chapelle De Lorraine, waarmee we regelmatig concerteren in binnen- en buitenland. 

Viool leren op jonge leeftijd: dat kan!!

In de muziekacademie begeleid ik als leerkracht kinderen die een muziekinstrument willen leren en onder de knie krijgen. Met de jaren en de ervaring had ik een eigen methode ontwikkeld, maar toch wou ik mij daar verder in bekwamen. Zo kwam ik in contact met de Suzukimethode voor viool. Deze methode van de Japanse vioolpedagoog S. Suzuki is gebaseerd op het principe dat iedereen talent heeft en dat dit talent verder ontwikkeld kan worden door een liefhebbende en stimulerende omgeving, eigenlijk zoals de moedertaal ‘aangeleerd' wordt. (zie pdf voor meer informatie)

In 2002 startte ik de opleiding voor Suzukileerkracht bij mevrouw J. Janssen, die zelf de methode aangeleerd had in Japan bij de heer Suzuki himself en de methode naar België gebracht heeft. In 2005 behaalde ik level 4 tijdens een internationale workshop in Retie.

Dankzij de tussenkomst van het gemeentebestuur van Londerzeel organiseert De Academie sinds 2005 enkele uren Suzuki. Op die manier kunnen kinderen vanaf 5 jaar op een natuurlijke en speelse manier genieten van het vioolspelen. De Suzukiklas voor viool kent ondertussen een groot succes! Zo'n 18 leerlingen genieten wekelijks van de individuele en groepslessen en verzorgen regelmatig een schitterend optreden, met hun eigen klas of samen met andere Suzukiklassen.