Viool - Altviool

 

Viool-altviool

Korte beschrijving van het instrument

De viool is een strijkinstrument. Je strijkt immers met een boog of strijkstok over de 4 snaren om klank te maken. Men zegt wel eens dat de viool het instrument is dat het dichtst aanleunt bij de menselijke stem en dus ook zeer goed verschillende gevoelens kan vertolken. De viool is de hoogste telg uit de strijkersfamilie. De lagere broers of zussen zijn de altviool, de cello en de contrabas. De viool bestaat al erg lang, vermoedelijk al sinds de 16de eeuw. 

 

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

Om te spelen zet je de viool op je linkerschouder. De viool steunt op je schouder en wordt ook vastgehouden met het gewicht van je kin. De strijkstok neem je vast met je rechterhand. Wanneer je met de strijkstok over de snaren strijkt, gaan die trillen en ontstaat er klank! De vingers van je linkerhand gebruik je om verschillende tonen te maken op de vier snaren.

 

Is het moeilijk om te bespelen?

Het is niet moeilijk, al lijkt het een beetje complex. Mits de juiste begeleiding en stap voor stap op eigen tempo te werken is dit zeker mogelijk voor iedereen. Het vraagt een inspanning om dagelijks te oefenen; te beginnen met enkele minuten. Vergelijk het met dagelijks je tanden poetsen…

 

Hoeveel kost het?

Een viool is een zeer mooi, maar geen goedkoop instrument. Wel vind je studieviolen aan een schappelijke prijs die goed speelbaar zijn om de eerste jaren op te oefenen. Naargelang je smaak en interesse evolueert, kan je op zoek gaan naar een instrument dat bij je past.  Hiervoor stel je best een budget voorop. Violen bestaan er immers in alle prijsklassen. De juf en de vioolbouwer zullen je daarbij graag helpen. Voor een degelijk instrument moet je toch al een 1500 euro neertellen.

Kan ik het huren?

Je kan een viool huren aan de academie. Aangepast aan je grootte, gezien de leeftijd waarop je begint. Je kan in de academie terecht om een 1/8ste , een 1/4de, een 1/2,  een 3/4de of een hele viool te huren. Vanaf het moment dat je toe bent aan een hele viool, kan je je huurcontract nog twee maal verlengen. Nadien moet je zelf een instrument aanschaffen. Bij een huurinstrument van de academie moet je enkel de snaren vernieuwen wanneer je je instrument terug binnen brengt. 

 

Hoe kan ik het meenemen?

De viool en strijkstok neem je mee in de vioolkist. Er zijn lichte modellen die je op je rug kan dragen: gemakkelijk wanneer je te voet of met de fiets naar de academie komt. In sommige kisten kan je zelfs je partituren kwijt!

 

Wat kan ik er later mee doen?

Je kan op jezelf spelen, al is het natuurlijk leuker om je muziekplezier te delen met anderen. Er bestaat zeer veel muziek: gaande van duetten tot meerstemmige muziek. Afhankelijk van waar je smaak naartoe gaat. In Antwerpen, Mechelen en Brussel vind je ook orkesten waarin je mee kan spelen.

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Viool is een instrument dat het best tot zijn recht komt in klassieke muziek. Al wordt het al heel vaak in popmuziek gebruikt en kan je in sommige concert-bands ook terecht.  Het is ook een zeer werelds instrument. Denk maar aan folkmuziek. 

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

 

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel.

Varia

Naast de viool kan je aan onze academie ook altviool volgen. Ben je heel erg nieuwsgierig? Spring gerust eens binnen in de vioolklas!