Piano

Piano

 

 

Korte beschrijving van het instrument

Een piano is een slag-, toets- en snaarinstrument waarop je met de handen op een enkel klavier speelt en met de voeten op 2 of drie pedalen. Het werd vroeger ‘pianoforte’ genoemd, dat is Italiaans voor ‘zacht (piano) + sterk/luid (forte)’. Je kunt er dus grote verschillen op maken tussen heel zacht en heel luid spelen.

Hoe wordt dit instrument bespeeld?

 

De piano heeft een klavier met witte en zwarte toetsen. Door het induwen van die toetsen met je vingers maak je klank.

 

Welke piano’s zijn er?

De piano heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Vandaag speel je op een rechte piano of een vleugelpiano.Er zijn ook digitale of elektrische piano’s. Om klank te kunnen maken heb je daarvoor wel elektriciteit nodig. Maar ze zijn iets kleiner en vaak kun je ook de geluidssterkte regelen, of zelfs met een koptelefoon oefenen.

Hoe kan ik het meenemen?

Je kunt je eigen piano niet meenemen naar de les natuurlijk, want dat instrument is er te groot en te zwaar voor. Tijdens je pianoles speel je op de piano van de muziekacademie. Als je een rechte of vleugelpiano koopt of moet verhuizen, dan laat je die beter door een vakman vervoeren. Een digitale of elektrische piano daarentegen is opgebouwd uit twee delen en kun je in de auto vervoeren.

Hoeveel kost het?

De kostprijs hangt af van het model, het merk en de plaats waar je die koopt. Vergelijken is de boodschap, maar houd ook rekening met de service die geboden wordt. Je kan natuurlijk ook een tweedehandse piano kopen. Daar we in de academie hoofdzakelijk op akoestische piano’s spelen raden we natuurlijk deze aan. Voor een rechte piano moet je rekening houden met een budget van minstens 3.200 euro. Een vleugelpiano is heel duur en kost meer dan 10.000 euro. Een basismodel van een digitale piano heb je al vanaf ongeveer 500 euro.

Kan ik het huren?

De muziekacademie verhuurt zelf geen piano’s. Daarvoor kun je terecht in een muziekhandel.
Huurkoop kan ook: daarbij huur je eerst een aantal jaren een piano door een maandelijks huurbedrag te betalen. Op het einde van die huurtermijn kun je, als je dat wenst, de piano ook aankopen. Dan betaal je enkel nog het restbedrag (de aankoopprijs MIN de betaalde huur).
Het is van cruciaal belang dat elke leerling thuis over een instrument beschikt om te kunnen oefenen.

Is het moeilijk om te bespelen?

Kinderen die piano leren, kunnen al vrij snel een melodietje spelen op het klavier dat mooi klinkt. Ben je groot of klein, sterk of tenger, iedereen kan piano leren. Piano studeren is niet voor iedereen even gemakkelijk, want je moet niet alleen met twee handen (en later ook een voet) samen kunnen spelen, je moet ook twee notenbalken tegelijk kunnen lezen (een voor de linkerhand en een voor de rechterhand) en de aanwijzingen kunnen volgen (bv. stil-luid). Dat vraagt de nodige tijd en oefening naast je schoolwerk. Hoe meer je oefent, hoe vlotter het gaat.
Als je vroeg wil beginnen met piano (dat wil zeggen: voor de leeftijd van 8 jaar) is het aangewezen dat één van de ouders het kind tijdens het oefenen kan begeleiden. Kinderen die piano leren spelen, verwerven een betere psychomotorische coördinatie.  

 

De Koningin Elisabethwedstrijd voor piano wordt uitgesteld naar 2021. Dit inspireerde Andreas, één van DeZes van 2019, om deze tekst over het pianospel te schrijven, ter ere van het afgebroken Pianojaar 2020. "Piano spelen: een schijnbare eenvoud" door Andreas Moulin, 27 mei 2020

 

Wat kan ik er later mee doen?

Piano is het meest veelzijdige muziekinstrument: je kunt er alleen mooie muziekstukken op spelen, maar je kunt ook zingen terwijl je jezelf begeleidt op de piano, of je kunt met andere instrumenten en/of zangers samenspelen.

 

 

Welk soort muziek kan ik er op spelen?

Wat je zeker moet leren, is vastgelegd in een leerplan. De basis daarvan is klassieke muziek. Maar je speelt niet alleen klassieke muziek. Er zijn heel veel muziekpartituren en muziekgenres, op alle niveaus, dus kun je ook heel veel verschillende soorten muziek leren spelen, zoals filmmuziek, moderne liedjes,… Dat kun je altijd bespreken met je pianoleerkracht.

 

In welke vestigingsplaats kan ik de lessen volgen?

In de hoofdvestigingsplaats in Londerzeel, maar ook in ‘de pastorie’ te Malderen.